Specialisatie

Om die reden specialiseerde ik me in de diagnostiek en behandeling van vroegkinderlijke traumatisering. Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar ervaring opgedaan in dit veld, waaronder negen jaar lang als hoofd behandeling van een Top Referent Trauma Centrum voor kinderen en jeugdigen. Ik realiseerde me dat als je echt verschil wilt maken je meer moet doen dan een één-op-één-behandeling van een kind. Het effect is vele malen groter als je ook de kracht weet te benutten van de volwassenen die dagelijks met een kind te maken hebben: (pleeg-)ouders, leraren, begeleiders en bijvoorbeeld ook sporttrainers, ooms, tantes en buren. 

Kennis delen

Dit was voor mij de aanleiding om te gaan schrijven en ontwikkelen. Samen met Carina van Kregten vertaalde en bewerkte ik de door de NCTSN ontwikkelde training ‘Caring for children who have experienced trauma’. Hier ontwikkelden we een train-de-trainer bij zodat professionals deze training goed voorbereid kunnen geven aan pleegouders en andere opvoeders van getraumatiseerde kinderen. In 2016 kwam ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’ uit, een praktisch handboek voor het basisonderwijs. Op basis van dit boek dat ik samen met Marthe Schneijderberg en Carina van Kregten schreef, ontwikkelde ik een training voor traumasensitief onderwijs. Ook deze training is heel positief ontvangen door het werkveld en wordt inmiddels op veel plekken in Nederland en België gegeven.
Naar het effect van beide trainingen wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Nieuw boek over veerkracht

Tijdens mijn werk als psychotraumatherapeut in de afgelopen 30 jaar heb ik veel geleerd over hoe veerkracht kinderen en jongeren kan helpen om zich ondanks zeer moeilijke omstandigheden verder te blijven ontwikkelen. Omdat iedereen in het leven van kinderen en volwassenen een rol kan spelen bij het vergroten van hun veerkracht van hun veerkracht heb ik daar een boek over geschreven. 

In Iedereen kan het verschil maken vertellen twaalf mensen openhartig over hun onveilige kindertijd en de sporen die deze periode heeft nagelaten. Hun persoonlijke verhalen tonen aan dat iedereen − of het nu een leraar, buurvrouw, vriend, huisarts of trainer is − de veerkracht van een kind kan versterken en daarmee een cruciaal verschil kan maken. 

Dit boek is bedoeld voor iedereen die een positieve impact wil hebben op het leven van een kind. 

Op 13 juni komt mijn nieuwe boek uit. Wil je het direct in huis hebben, bestel het dan hier.

Interviews & recensies

Scroll naar boven