Tweedaagse Train-de-trainer Traumasensitief Opvoeden en Begeleiden

Voorheen ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’

De training Traumasensitief opvoeden en begeleiden laat opvoeders en begeleiders zien hoe we allemaal worden gevormd door ervaringen die we opdoen en wat de invloed van trauma kan zijn op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. De training helpt opvoeders en begeleiders het gedrag van kinderen met trauma beter te begrijpen en geeft handvatten om het kind optimaal te ondersteunen. Doel van de training is om de veerkracht van de kinderen én hun opvoeders/begeleiders te versterken. Professionals en ervaringsdeskundigen die willen deelnemen aan de Train-de-trainer TSO&B dienen eerst zelf de training TSO&B te hebben gevolgd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan daar – in overleg met ons – van worden afgeweken.

Herziene train de trainer

Met dank aan de input van vele van jullie is de herziene training Traumasensitief Opvoeden & Begeleiden een feit!  De nieuwe boeken zijn nu te bestellen.

De doelgroep van de training is verbreed. De training is bedoeld voor mensen die in welke hoedanigheid dan ook – als ouder, pleegouder, adoptieouder, gezinshuisouder, pedagogisch medewerker, pleegzorgmedewerker, jeugdbeschermer, voogd of anderszins – zorg en verantwoordelijkheid hebben voor en intensief contact hebben met een getraumatiseerd kind.

De opzet van de training is in grote lijnen hetzelfde gebleven. Er zijn nog steeds 8 modules maar de duur van de modules is met een half uur verlengd zodat er meer ruimte is voor interactie en reflectie. De indeling van de modules is aangepast en er wordt expliciet aandacht besteed aan de inbedding van de training in de dagelijkse praktijk (en waar van toepassing in de organisatie). Het aantal casussen is verminderd en kan met behulp van een casusformulier kun je als trainer casuïstiek opvragen bij de deelnemers.

Inhoudelijk is er meer aandacht voor het versterken van de veerkracht van kinderen én van opvoeders en begeleiders, de culturele achtergrond van kinderen én van opvoeders en begeleiders (identiteit), gehechtheidsontwikkeling, emotieregulatie en het gebruik van regels en grenzen. Ook zijn er nieuwe video’s en er zijn verschillende handouts waar belangrijke concepten visueel zijn gemaakt.

Webinar: “Van Zorgen voor getraumatiseerde kinderen” naar “Traumasensitief Opvoeden en Begeleiden”

Heb je de train-de-trainer Zorgen voor getraumatiseerde kinderen bij ons gevolgd en wil je aan de slag met de herziene training?

Bekijk dan het webinar die we hier voor in december 2024 hebben gegeven De webinars werden live gegeven door Carina van Kregten en Leony Coppens.

Trainingsdata

TrainingsdataDocentenInschrijven
Woensdag 11 en woensdag 25 juni 2025Leony Coppens en Jenneke BleijenburgAanmelden

Docenten


Leony Coppens is vrijgevestigd klinisch psycholoog, supervisor VGCt, supervisor vereniging EMDR Nederland en psychotraumatherapeut NtVP. Ze is hoofdauteur van het boek Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen en heeft de training Traumasensitief onderwijs (TSO) ontwikkeld.


Carina van Kregten werkt als psycholoog NIP en gedragstherapeut VGCt met kinderen met chronisch trauma die wonen in gezinshuizen of zijn opgenomen in een orthopedagogisch behandelcentrum. Ze is mede auteur van Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen. Een praktisch handboek voor het basisonderwijs.

Marthe Schneijderberg werkt als GZ-psycholoog bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter Jeugdhulp. Daar biedt ze diagnostiek en behandeling aan kinderen en hun gezinnen waarbij sprake is van traumagerelateerde problematiek en/of problematische gehechtheid. Ze is mede auteur van Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen. 

Jenneke Bleijenburg is trainer bij de Jeugdformaat Academie waar ze o.a. de training Traumasensitief onderwijs geeft. Oorspronkelijk is Jenneke VO-docent. Als pleegmoeder en gezinshuisouder, was zij jarenlang fulltime opvoeder van getraumatiseerde kinderen en jongeren, meestal in intensieve samenwerking met hun ouder(s). De training geeft ze dan ook vanuit de praktijk van het (gedeeld) opvoederschap van kinderen met trauma.
Scroll naar boven